Tuesday, August 25, 2009

Το “Βόρειο ή Άνω” έχει “Νότιο ή Κάτω”! Το “ΝΕΟ” όμως…

Ρίχνοντας μια ματιά στα 192 μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), παρατηρούμε ότι υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ που στην ονομασία του περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό. Και ποιο είναι αυτό το κράτος; η «Νότια Αφρική» (South Africa). Που βέβαια είναι προφανέστατο ότι το όνομα έχει να κάνει με το ότι αυτό το κράτος είναι στο νοτιότερο μέρος της Αφρικής και δεν διεκδικεί μέρος της «Βόρειας Αφρικής»…

Επιπλέον στον Ο.Η.Ε. υπάρχουν δύο κράτη που στην ονομασία τους περιέχουν την λέξη «Νέα» (New). Η «Νέα Ζηλανδία» (New Zeland) και η «Παπούα Νέα Γουινέα» (Papua New Guinea). Αντίθετα δεν υπάρχει κράτος στον Ο.Η.Ε. που να περιέχει τη λέξη «Παλιά» (Old)!

Ακόμη και η Κορέα που έχει διαιρεθεί σε δύο κράτη από το 1948, στον Ο.Η.Ε. δεν είναι καταχωρημένη ως «Βόρεια ή «Νότια Κορέα». Αντίθετα, οι καταχωρημένες ονομασίες αυτών των δύο κρατών στον Ο.Η.Ε. είναι ως κάτωθι:

· από τις 20/09/1960 η «Βόρεια Κορέα» είναι καταχωρημένη στον Ο.Η.Ε. ως:
«Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας» (Democratic People's Republic of Korea) και

· από τις 17/9/1991 η «Νότια Κορέα» είναι καταχωρημένη στον Ο.Η.Ε. ως:
«Δημοκρατία της Κορέας» (Republic of Korea)

Όμως, ενώ στον Ο.Η.Ε. δεν αναφέρονται πουθενά τα ονόματα «North / South Korea» (Βόρεια / Νότια Κορέα), δυστυχώς, σχεδόν όλες οι χώρες, αναφέρονται στα δύο κράτη ως ΒΟΡΕΙΑ και ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ. Τόσο το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών (U.S. Department of State), αναφέρουν τις δύο χώρες ως ΒΟΡΕΙΑ και ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ χωρίς να κάνουν καμία απολύτως αναφορά στα ονόματα των χωρών όπως είναι καταχωρημένα στον Ο.Η.Ε.

Πάμε τώρα στα δικά μας. Τι έχει συμβεί με τους βόρειους γείτονές μας; Στον Ο.Η.Ε., από τις 27-09-2002 η «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι καταχωρημένη ως «The former Yugoslav Republic of Macedonia». Πως αναφέρεται η FYROM στα υπουργεία εξωτερικών των άλλων χωρών; Μα ως «Μακεδονία» φυσικά!!! (πχ. Αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών). Επομένως είναι εντελώς ΑΔΙΑΦΟΡΟ το ποιο είναι το όνομα της FYROM στον Ο.Η.Ε. Προς το παρόν, «ο κόσμος τόχει τούμπανο και μείς κρυφό καμάρι». Σχεδόν όλα τα υπουργεία εξωτερικών των μελών του Ο.Η.Ε. αναφέρουν την FYROM ως «Μακεδονία» (Macedonia) και η Ελλάδα την αναφέρει ως FYROM. Άρα με την παρούσα κατάσταση είμαστε σε «DE FACTO» αναγνώριση της FYROM ως «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη: «Η αρχή της σοφίας είναι ο ορισμός των όρων»! Το «Βόρεια» υπονοεί ότι υπάρχει και «Νότια». Όταν ακούς «Βόρεια Κορέα» αμέσως σκέφτεσαι ότι υπάρχει δίπλα της η «Νότια Κορέα». Το «Άνω» υπονοεί ότι υπάρχει και «Κάτω». Όταν ακούς «Άνω Καλεντίνη» ξέρεις ότι παρακάτω υπάρχει η «Νότια Καλεντίνη».

Τι θα γίνει όμως με τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία της FYROM; Θα πάμε σε ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»; Και η «Νότια Μακεδονία» που θα βρίσκεται; Θα πάμε σε «Άνω Μακεδονία»; Και η «Κάτω Μακεδονία» που θα είναι; Μήπως μελλοντικά «πρόκειται να αλλάξει όνομα» και η Ελληνική Μακεδονία σε «Νότια ή Κάτω Μακεδονία»; Θα μπορούμε εμείς, η Ελλάδα εννοώ, να χρησιμοποιούμε το όνομα Μακεδονία χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα; Στα προϊόντα μας, στα αεροδρόμιά μας, στο χαλβά μας, και γενικά όπου μας αρέσει; Πολύ φοβάμαι πως σταδιακά δεν θα μπορούμε γιατί «ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες…» Και εάν μπορούμε, θα διαφημίσουμε παγκοσμίως το κράτος που θα λέγεται «Μακεδονία»…

Αντίθετα, η χρήση της ονομασίας «Νέα Μακεδονία» έναντι όλων έχει παντελώς άλλη διάσταση:

· Υπάρχει κράτος “Μεξικό” και πολιτεία “Νέο Μεξικό” στις ΗΠΑ. Καμία σύγχυση.

· Υπάρχει πόλη “York” στην Αγγλία και πόλη “New York” στις ΗΠΑ. Εντελώς άλλο πράγμα.

· Υπάρχει περιοχή “Wales” στην Μεγάλη Βρετανία και πολιτεία “New South Wales” στην Αυστραλία.

Ας υπάρξει λοιπόν και κράτος με όνομα «Νέα Μακεδονία» (New Macedonia) – όνομα που θα χρησιμοποιείται σε όλες τις χρήσεις! Και εάν το όνομα είναι «Νέα Μακεδονία», κανείς δεν θα μπορεί να το αναφέρει ως «Μακεδονία»!

Είναι προφανέστατο ότι η ονομασία της FYROM ως «Μακεδονία», «Βόρεια ή Άνω Μακεδονία» είναι οι χειρότερες επιλογές που υπάρχουν. Όλες θα καταλήξουν σε «DE FACTO» αναγνώριση ως «Macedonia».

Η ονομασία της FYROM ως «Νέα Μακεδονία» είναι ονομασία σχεδόν ουδέτερης επίπτωσης για την Ελλάδα. Βέβαια το μέλλον θα δείξει εάν το Βόρειο, το Άνω ή το Νέο θα ξεπεράσει ή θα καπελώσει το Νότιο, το Κάτω ή το αυθεντικό

Θεοφάνης Γιώτης, MSc, PMP®, MCT, CTT+
Theofanis.Giotis@giotis.org
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Νευροκοπίου 17
15669 Παπάγου

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2009

No comments: